juni 19, 2024

Rieten hoedje gemaakt van riet 

De eerste zonnestralen in de lente, vakantie aan het strand, tuinieren voor een mooier huis – drie geschikte gelegenheden om je hoofd te sieren met een luchtige en tijdloos rieten hoedje. Het stro hoofddeksel met een eeuwenoude geschiedenis biedt echter veel meer dan alleen betrouwbare UV-bescherming op zonovergoten dagen. 

Waarom een rieten hoedje? 

  • De brede rand beschermt hoofdhuid, gezicht en nek tegen de zon 
  • Het luchtdoorlatende (ademende) stro zorgt voor een koel hoofd 
  • Licht draagcomfort 
  • Unieke stijl 
  • Veelzijdig te combineren 

Overzicht van de soorten stro 

De genoemde voordelen, zoals ademend vermogen en draagcomfort, zijn echter afhankelijk van het gebruikte type stro. Om u te helpen, geven we u hieronder een klein overzicht van de verschillende soorten stro die gebruikt worden voor de rieten hoedjes

Raffiastro 

Deze soort wordt gewonnen uit de bastvezel van een tropische palmsoort. Het wordt gekenmerkt door zijn elasticiteit en tegelijkertijd door zijn stevige structuur. Dit maakt raffia stro bijzonder geschikt voor de productie van hoeden. Bovendien is de natuurlijke vezel bestand tegen ongedierte, maar gevoelig voor hoge luchtvochtigheid. 

Papierstro 

In tegenstelling tot raffia hoeden is dit een industrieel geproduceerd materiaal van natuurlijke cellulose. Dit elimineert enkele van de nadelen van natuurlijke vezels: papier stro is meer breukvast, elastischer en minder gevoelig voor water. Veel modellen hebben een bijna identiek uiterlijk aan hoeden van echt natuurlijk stro en ze vormen dus een uitstekend alternatief. U bent uitgenodigd voor een poolparty en wilt uw strohoed van natuurlijke vezels beschermen? Dan is de papieren strohoed precies goed! 

Panamastro 

Panamahoeden zijn waarschijnlijk het bekendste type strohoeden van hoge kwaliteit. In tegenstelling tot de naam komt de hoed oorspronkelijk uit Ecuador. Het materiaal is een edele strosoort genaamd Paja Toquilla, die verantwoordelijk is voor het fijne weefsel en de lichte kleur van de Panamahoed. Echt Panamastro heeft zijn prijs, maar ook zijn voordelen: een zeer licht gewicht, een bijzonder hoog draagcomfort en een wetenschappelijk bewezen koelende functie. 

Hennepstro 

De stroharde hennep is verdeeld in drie ondersoorten. Abaca (manillahennep) wordt gewonnen uit de vezelbanaan en is bijzonder huidvriendelijk en slijtvast. Sinamay komt uit een Filippijnse hennepvezel en wordt vaak gebruikt voor bruidshoeden of gelegenheidshoeden en fascinators gebruikt, omdat het sterk en vormstabiel is. Sisal is een van de edelste hennepvezels uit de bladeren van de Agave Sisalana. Een hennepmuts van sisalstro heeft vaak een lichte glans en biedt altijd een aangenaam draagcomfort.